Gezond en fit oud worden

Langer leven klinkt in theorie geweldig, maar mensen associeren oud zijn tegenwoordig met ziek, zwak en misselijk zijn. Hoe is dit beeld ontstaan? In dit artikel ontkrachten we de twee grote mythes die gepaard gaan met ouder worden.

In 1950 werden mensen gemiddeld 70 jaar oud. Nu ligt de gemiddelde levensverwachting boven de 80 jaar. In de 19eeeuw was een volwassene in het Westen gemiddeld 1% van zijn leven ziek. Nu is dit gemiddeld 10%. We zien het overal om ons heen. Mensen leven langer, maar sterven ook langer door chronische ziekten. Maar het kan toch niet zo zijn dat we hier niets aan kunnen doen?

Mensen denken dat chronische ziekten bij het ouder worden horen. Het wordt geaccepteerd als normaal want het ligt aan je genen en die liggen vanaf je geboorte vast. In dit artikel laten we zien dat dit zeker niet het geval is.

We kunnen veroudering (nog) niet omkeren. Daarom is het met Valeo 100 ons doel om veroudering te voorkomen en biologisch gezien zo jong mogelijk te blijven. We willen niet lang leven als we op oudere leeftijd koud, kwetsbaar en zwak zijn. We willen lang leven als we onze levenskwaliteit blijven houden en vol energie blijven zitten tot onze laatste dagen op deze mooie planeet. We willen een lang leven en nog steeds een perfect voorbeeld zijn van waar een menselijk lichaam en brein toe in staat is. Daar gaan we voor.

Mythe 1: Op oudere leeftijd word je nu eenmaal minder fit en minder sterk

We zien overal om ons heen dat veroudering zorgt voor een afname van spiermassa, spierkracht en spierfunctionaliteit. Dit wordt sarcopenie genoemd en kan de levenskwaliteit enorm verslechteren. Sarcopenie komt vaak voor in combinatie met osteoporose: het verliezen van botmassa en kwaliteit, waardoor de botten poreus worden en er een grotere kans is op breuken.

Echter, dat iets vaak voorkomt op oudere leeftijd, wil nog niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden, of dat het een onvermijdelijk onderdeel van ouder worden is. Sarcopenie ontstaat JUIST omdat er niets aan gedaan wordt. Hoe ouder men wordt, hoe inactiever men wordt. Maar ook op oudere leeftijd heeft ons lichaam prikkels nodig die ervoor zorgen dat spiercellen gaan groeien.

Uitdagende krachttraining in combinatie met goede voeding is een uiterst effectieve strategie om sarcopenie en osteoporose te voorkomen of tegen te gaan. Of je nu 51 of 89 bent: je hebt het zelf in je handen. Je kunt een sterk en gespierd lijf behouden en de functionele fitness om bijvoorbeeld te voetballen met je kleinkinderen. Dit geeft je levensvreugde op latere leeftijd.

Het leven van Jack LaLanne is hier het bewijs van. Deze “Godfather of Fitness” is 96 jaar geworden en dat is hem gelukt door te blijven trainen op leeftijd en zich te focussen op de juiste voeding (veel groenten). En je hoeft geen uren in de sportschool te spenderen: 30-60 minuten per week van de juiste training kan voldoende zijn.

 

” Exercise is king. Nutrition is queen. Put them together and you’ve got a kingdom!”
– Jack LaLanne

Neem een gemiddelde man van 60 of 90 jaar die niet veel beweegt en niet aan krachttraining doet. Als we 6-8 weken met hem trainen, kunnen we zijn kracht verdubbelen en zijn uithoudingsvermogen verdubbelen. Praktijk verhalen genoeg die dit ondersteunen. Het is niet gevaarlijk en door op de juiste manier te trainen krijg je geen blessures. Het is schadelijker om NIET te trainen.

Blue zones met bovengemiddeld aantal gezonde 90 plussers

Wereldwijd zijn er gebieden onderzocht waar men dezelfde levensstijl en omgeving deelt en een bovengemiddeld aantal mensen ouder dan 90 jaar wordt. En dat in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Deze gebieden worden Blue Zones genoemd.

De vijf blauwe zones zijn:

  • Sardinië (Italie);
  • Okinawa (Japan);
  • Loma Linda (Californië);
  • Nicoya (Costa Rica);
  • Ikaria (Griekenland).

Als mogelijke verklaring dat men in deze Blue Zones langer leeft, wordt gewezen op het geïsoleerde karakter van veel blauwe zones, wat bevorderlijk is voor het behoud van een traditionele levensstijl met vooral veel fysieke activiteit, hechte sociale banden en lokaal geproduceerde voeding.

Lees meer over dit onderzoek in deze PDF.

 

Mythe 2: Op oudere leeftijd zijn ziektes en aandoeningen niet te voorkomen

Je genen erf je van je ouders en kunnen je een hoger risico geven op bepaalde ziekten en aandoeningen, maar dat wil niet zeggen dat je verder geen invloed hebt of je die ziekten daadwerkelijk zal ontwikkelen.

Epigenetica is de studie naar biologische mechanismes die onze genen aan en uit kunnen schakelen. Je DNA verandert natuurlijk niet, maar het gaat er om hoe je cellen je DNA lezen. Elke stimulus van buitenaf die door het lichaam kan worden gedetecteerd, heeft de potentie om epigenetische aanpassingen te veroorzaken. Wat je eet, waar je woont, met wie je interactie hebt, hoe je slaapt, hoe je beweegt; alles stuurt aanpassingen door die je genen uiteindelijk aan of uit kunnen zetten.

Je kunt DNA zien als een script van een lange speelfilm waarin de regisseur kan kiezen om een deel van het script aan te passen of enkele woorden weg te laten of toe te voegen. De film kan op deze wijze beter of slechter worden. Jij bent de regisseur van jouw leven.

Er worden steeds meer studies gepubliceerd die aantonen dat leefstijlfactoren en chronische ziekten een directe relatie hebben met elkaar. Deze onderzoeken tonen aan dat factoren, zoals voldoende beweging en een gezond eetpatroon essentieel zijn in het voorkomen van chronische ziektes, zoals obesitas, diabetes type-2 en hart- en vaatziekten.

Waardoor worden we ouder en zieker?

De belangrijkste oorzaak van veroudering is chronische ontsteking in je lichaam. Ontstekingen kunnen ontstaan door veel dingen: bacteriele of virale infecties, maar ook door schade veroorzaakt door onze omgeving of door onszelf.

Veel voorkomende oorzaken van chronische ontstekingen in je lichaam:

  • Een slecht eetpatroon met veel snelle suikers en slechte vetten.
  • Een slecht beweegpatroon met te weinig fysieke inspanning en teveel zitten. Of juist overtraining.
  • Stress en het stresshormoon cortisol. Op korte termijn is cortisol voordelig voor je, maar een op lange termijn verhoogd cortisol gehalte stopt de voordelige processen en schakelt je lichaam naar overlevingsmodus.
  • De hele dag door eten. Je lichaam heeft hierdoor weinig tijd om schoon huis te maken.
  • Eten van dingen waar je gevoelig of allergisch voor bent.

Zoals je ziet is met juist eten en bewegen alleen al zoveel winst te behalen. Wil je hier verder mee aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *