Boost je immuunsysteem en wapen je tegen het Coronavirus

, , , ,

 


In het kort

Er zijn vele manieren om je immuunsysteem op natuurlijke wijze een boost te geven. Het is dus zaak voor jou om jouw ideale combinatie te vinden tussen goede leefstijlgewoonten en wat krachtige supplementen.

De meest veelbelovende supplementen om je afweer te versterken tegen het COVID-19 virus:

 • Oregano olie. 2-3 keer per dag 5-10 druppels.
 • Vlierbes (elderberry). 700 – 1000 mg per dag.
 • Allicine. 2 keer per dag 1 capsule van 5 mg.
 • N-acetylcysteine 1000-1500mg per dag verdeeld over 2-3 keer.
 • (Liposomale) vitamine C. 3 keer 200-500 mg per dag.
 • Vitamine D3. 2-3 keer per dag 1000-3000 IU.
 • Zink. 2-3 keer per dag 15 mg.
 • Quercetine. 400 mg 2-3 keer per dag.

Wat verder kan helpen:

 • Probiotische voeding (kefir, kombucha, zuurkool) of een goede probiotica pil.
 • Colostrum.
 • Enzymen.
 • Echinacea.
 • Selenium. 2 keer per dag 100 mcg.
 • Magnesium. 300-400 mg verdeeld over twee keer.
 • Vloeibare jodium. Twee druppels in de ochtend en twee in de namiddag.
 • Paddestoelen zoals shiitake, maitake, chaga, cordyceps en lion’s mane vanwege o.a. de beta-glucanen. 2 gram poeder per dag.

Zorg zo goed mogelijk voor je lichaam met goede leefstijlgewoonten. Versterk je immuunsysteem door:

 • Gezond te eten: niet te vol eten, suikers beperken, veel groenten.
 • Je stress niveau te reduceren (meditatie, yoga, wandelen in de natuur).
 • Voor een herstellende nachtrust te zorgen.
 • Te vasten.
 • Voldoende te bewegen.
 • Koud te douchen!

Het Corona virus COVID-19 verspreid zich steeds meer en inmiddels is ook ons land drie weken in lockdown.  We weten dat men besmet raakt door rechtstreeks contact met een geïnfecteerd persoon. Wanneer degene hoest en niest, kunnen viruspartikels in je neus, mond en slijmvliezen belanden. We zijn genoeg gewaarschuwd om onze handen goed te wassen, gezicht niet aan te raken en contact te vermijden. Maar we horen weinig over hoe we een boost kunnen geven aan ons immuunsysteem zodat ons lichaam goed terug kan vuren, mochten we toch bloot gesteld raken.

De mensen die het meest kwetsbaar zijn voor een virale infectie zoals COVID-19 zijn ouderen en mensen met acute of chronische ziekten. Hun gemeenschappelijke factor is een zwakker immuunsysteem. Maar voor ons allemaal geldt dat ons immuun systeem in deze tijden wel een boost kan gebruiken.

///// UPDATE 18 maart 2020: Neem geen ibuprofen

Virussen kapen vaak dingen die normaal gezond zijn in ons lichaam, maar zij gebruiken om hun weg naar binnen in onze cellen te vinden. Van daaruit kunnen ze ons immuunsysteem ondermijnen en zelfs kapen en tegen ons gebruiken en ons nog zieker maken.

Het Coronavirus COVID-19 komt net als SARS in menselijke cellen door een enzyme te kapen die “ACE2” wordt genoemd. Normaal gesproken voorkomt ACE2 dat onze bloeddruk te hoog wordt en houdt het onze longen en hart gezond. Een belangrijke stof dus, maar in het geval van een infectie met het COVID-19 betekent meer ACE2 meer geïnfecteerde cellen en dus ernstiger ziek.

Er zijn aanwijzingen dat Ibuprofen ervoor zorgt dat op de buitenkant van cellen veel meer ACE2 receptoren komen te zitten. Meer studies moeten volgen, maar het is beter aan de veilige kant te blijven en geen Ibuprofen te nemen.

 

Boost je immuunsysteem en wapen je tegen het Coronavirus

De meest effectieve bescherming tegen virussen en andere ziekteverwekkers is (naast dus risico’s zo veel mogelijk te vermijden) je immuunsysteem te versterken. Ons immuunsysteem is optimaal wanneer we optimaal leven zoals onze genen van ons verwachten. Dan hebben we het o.a. over het krijgen van echte, natuurlijke voeding, gifstoffen vermijden, periodes van vasten, voldoende uitdagende beweging, herstellende nachtrust en het reduceren van stress.

Natuurlijke stoffen die een boost te geven aan je immuunsysteem

Daarnaast zijn er diverse natuurlijke stoffen met wetenschappelijke studies achter zich die aangetoond hebben dat ze onze afweer verhogen. In tijden van nood zoals deze kunnen wij een boost goed gebruiken.

Wij pretenderen niet dat dit zal voorkomen dat je het virus oploopt of dat je meteen zal genezen wanneer je geïnfecteerd bent geraakt. Volgens een artikel in Nature van 15 Feb 2020 zijn er wereldwijd nu meer dan 80 studies gaande naar een mogelijke remedie, maar die is er nog niet. Logisch want deze uitbraak kwam als een complete verassing. 

Er is echter voldoende wetenschap over hoe dit nieuwe coronavirus een infectie veroorzaakt en hoeveel het lijkt op of verschilt van andere griepvirussen waar we veel over weten. Deze wetenschap hebben we gebruikt om zorgvuldig te analyseren welke strategieën we gebruiken om ons te beschermen en onze weerstand te verhogen. Hieronder volgen onze beste aanbevelingen.

We hebben overigens geen relatie met welke (supplement) fabrikant dan ook. We geloven in een optimale leefstijl aangevuld met vitaminen, mineralen en andere werkzame stoffen die de natuur ons levert.

Oregano olie

Oregano wordt al zeker 2500 jaar als een waardevolle plant gezien om verkoudheden en maag-, lever-, darmproblemen te behandelen. Op PubMed staan wel 200 studies over de vele voordelen van deze bijzondere olie. Oregano olie is een van de meest antioxidant rijke oliën op onze planeet. Het is zeer voordelig voor ons immuunsysteem omdat het ziekteverwekkers doodt. Dat komt voornamelijk door het werkzame stofje carvacrol. Dit geeft oregano haar antivirale, antibacteriële en antioxidatieve werking. Ga wel voor een oregano olie met ten minste 70% carvacrol.

Als onderdeel van mijn anti-Corona maatregelen neem ik 5-10 druppels 2-3 keer per dag. Het is pittig spul, dus pas op. Ik druppel het op een lepel met wat olijfolie of kokosolie en gooi het achterover met veel thee erachter aan, maar je kunt het bijvoorbeeld ook in een capsule doen en slikken.

Vlierbes (elderberry)

De vlierbes is zeer effectief tegen het coronavirus NL63, die ook de ACE2 receptor gebruikt om in de menselijke cel te komen. Het stopt het aanhechten van het virus aan ACE2 onmiddellijk. Grote kans dat dit dus ook werkt bij COVID-19. Virussen moeten onze cellen kapen om te vermenigvuldigen en als dat niet lukt dan sterven ze af. Ook kan vlierbes de lipide envelop van bepaalde virussen vernietigen, mogelijk ook bij Corona.

Zeker de moeite waard dus om 700 – 1000 mg per dag te nemen zo lang de Corona-crisis voort duurt. Zuigtabletten, capsules of siroop, allemaal goed.

Allicine

Knoflook heeft diverse antimicrobiele eigenschappen en de belangrijkste antivirale stof in knoflook is allicine. Allicine is de reden waarom er voor het telen van knoflook geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, want geen enkel insect waagt het om aan de knoflook te gaan knabbelen. Allicine vormt pas in knoflook wanneer het gekneusd of fijn gehakt wordt en tien minuten lang in de open lucht op kamertemperatuur wordt gelegd.

Studies hebben aangetoond dat allicine de kans op common cold (verkoudheid) met 60-70% kan laten afnemen. Het is bewezen effectief tegen verschillende soorten virussen doordat het de lipide envelop om virussen heen vernietigd. Mogelijk werkt dit hetzelfde bij COVID-19.

Neem 2 keer per dag 1 capsule van 5 mg voor de maaltijd. Bij klachten kun je dit verhogen naar 2 keer per dag 2-3 capsules.  Voor de diehards: je kunt ook een teentje kneuzen en rauw opeten. Wanneer je knoflook verhit, vergaat alle allicine. Vier gram knoflookpoeder in water kan ook werken, daar zit nog wel voldoende allicine in.

N-acetylcysteine

N-acetylcysteine is de geacetyleerde variant van het essentiele aminozuur L-cysteïne en wordt in het lichaam snel omgezet in cysteine. Cysteine is, samen met glycine en glutamine, het belangrijkste  aminozuur voor de vorming van de krachtige antioxidant glutathion. Het niveau aan cysteïne in het lichaam bepaalt hoeveel en hoe snel glutathion wordt aangemaakt.

NAC wordt al tientallen jaren gebruikt om bronchitis en andere longaandoeningen te behandelen. Door de antioxidatieve en slijmoplossende werking doet NAC wonderen voor luchtweg infecties. Het vermindert ontsteking in de bronchiën en in longweefsel. Neem in deze tijden van nood 1000-1500 mg per dag.

(Liposomale) Vitamine C

Vitamine C (L-ascorbinezuur)  is een belangrijke antioxidant die we uit groenten en fruit binnen krijgen. Vitamine C is nodig om beschadigde cellen te repareren en je immuunsysteem op kracht te houden. Het is noodzakelijk voor de productie van witte bloedcellen, de manschappen die virussen en bacteriën te lijf gaan. Bij verkoudheid, griep en ontstekingen heeft je lichaam een verhoogde behoefte aan vitamine C.

Je kunt verse citroensap persen en drinken met (warm) water (liever geen sinaasappelsap vanwege de suikers). Citroensap is rijk aan vitamine C en draagt bij aan een goede doorstroming van lymfe (zeer belangrijk voor onze afweer). In gevallen van griepepidemie en verkoudheden om je heen kun je 3 keer per dag 200-500 mg ascorbinezuur nemen. Meer dan dat wordt slecht opgenomen.

Als je toch voor een hogere dosis wilt gaan, kun je het beste kiezen voor liposomale vitamine C. Deze vorm wordt tot 20 keer beter opgenomen. Bij liposomale vitamine C is de vitamine C gestopt in een liposomen bolletje gemaakt van fosfolipiden. Deze fosfolipiden vormen een membraan die sterk gelijkend is aan het membraan om de cellen in je lichaam. Dit membraan beschermt alles dat er binnen in zit en zo komt het werkzame stofje direct in je bloedbaan en cellen terecht.

Vitamine D

Vitamine D, ook wel de vitamine van de zon, is een essentieel nutriënt om je immuunsysteem sterk te houden en je risico op infectie ziekten te verlagen. Er zijn duizenden studies die de directe link tussen vitamine D en het immuunsysteem aantonen.

Je kunt vitamine D zien als een schakelaar die genen aan of uit zet die je lichaam nodig heeft om gezond te zijn. De actieve vorm van vitamine D wordt naar o.a. je botten, darmen, brein en immuuncellen gestuurd. Deze hebben allemaal vitamine D receptoren. Vitamine D bindt met deze receptoren en schakelt deze aan. Zeer belangrijk dus om je vitamine D waarden hoog te houden, zeker in de winter. 

Zonneschijn op je huid is de beste manier om je lichaam vitamine D aan te laten maken, maar dit is niet altijd mogelijk. In de winter is het voor veel mensen verstandig om te supplementen met Vitamine D3. Neem tijdens een Corona invasie als deze 1.000-3.000 IU 2-3 keer per dag. Voor een vitamine D toxiciteit hoef je met deze inname niet bang te zijn.

Zink

Zink is een spoorelement dat veel voorkomt in vlees, kaas, oesters, pompoenpitten. Zink is essentieel voor de werking van het immuunsysteem en een adequate antivirale respons. Het heeft belangrijke anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen en en kan de duur en ernst van een verkoudheid sterk verkorten.

De beste vorm van zink tabletten zijn methionine, glycine, gluconaat of acetaat. Neem 2-4 keer per dag 15 mg (geen oxide of picolinaat). 

Zuigtabletten zijn ook super, ze geven een langzame afgifte van vrije ionen en zijn zeer actief in de keel en bovenste luchtwegen. Een of twee per dag.

Quercetine

Er zijn vele onderzoeken die hebben aangetoond dat de flavonoide (antioxidant) quercetine een krachtige immuun booster is en sterke antivirale eigenschappen heeft. Er zijn studies tijdens de SARS epidemie (2003), Ebola uitbraak (2014) en op verschillende influenza (griep) virussen. Quercetine heeft daarnaast een functie als zinkionofoor. Een ionofoor of ionendrager is een vetoplosbaar molecuul dat ionen (elektrisch geladen atomen of moleculen) door de celmembraan kan transporteren. Elke lichaamscel heeft zink nodig, maar omdat zink een niet-vetoplosbaar mineraal is, kan het zonder speciale transportsystemen de vetachtige celmembraan niet passeren. Zinkionoforen maken, tezamen met zinktransporteiwitten, deel uit van deze systemen. De transporteiwitten bevinden zich in de membraan van elke lichaamscel en zorgen voor een efficiënte in- en uitstroom van zink.

Vitamine C verhoogd de bloedplasma waarde van quercetine, dus neem het samen. Een effectieve dosis is 400 mg quercetine 2-3 keer per dag.

Probiotica

De goede bacteriën in je darmen staan bekend als probiotica en ondersteunen de spijsvertering, bestrijden schadelijke beestjes en houden je immuunsysteem gezond en sterk. Ze zijn onze basis. Zeker 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Essentieel dus om een goede balans te houden in je buik. En dat is een uitdaging, want de afgelopen eeuw is de biodiversiteit in onze darmen sterk afgenomen.

Probiotische voeding kan je daarbij helpen: zuurkool, kimchi, kombucha, kefir, of een pil van hoge kwaliteit.

Colostrum

Colostrum is veruit mijn favoriete probiotica voor immuun support. Colostrum (biest) is de eerste afscheiding van zoogdieren net na de bevalling en dient als een vorm van passieve immunisatie. Dat betekent dat het kant-en-klare antistoffen (IgA, IgG, IgM) levert die onmiddellijk bescherming bieden tegen infecties. Colostrum zit vol heilzaam werkende stoffen zoals lacoferrine, immunuglobine (sIgA), oligosacchariden, groeihormonen en probiotica.

Deze stoffen bestrijden schadelijke beestjes, stimuleren de groei van goede, beschermen je darmwand en houden je weerstand op peil. Ook kan het sporters helpen met spiergroei en om sneller te herstellen van zware inspanningen. Zeker aangeraden voor iedereen boven de 30 jaar omdat het lichaam vanaf die leeftijd minder immuunstoffen aanmaakt.

De eerste 24 uur bevat de colostrum de meeste afweerstoffen, maar volgens de EU norm mag het de eerste 5 dagen nadat de koe heeft gekalfd colostrum genoemd worden.

Ik gebruik het in bepaalde periodes, zoals nu. Gebruik het 1-3 maal per dag in een glas water of smoothie. Nooit verhitten, daar houden de heilzame stoffen niet van.

Enzymen

Enzymen zijn essentieel voor de spijsvertering en de stofwisseling en versterken het immuun systeem. Enzymen kunnen de celwanden van schadelijke organismen afbreken.

Naar mate je ouder wordt, produceert je lichaam minder enzymen. Je kunt enzymen binnenkrijgen uit vers en rauw groente en fruit, maar supplementen geven je een goede boost. Neem voor elke maaltijd een capsule om meer voedingsstoffen uit je voeding op te nemen. En neem een capsule op lege maag om ziekteverwekkers aan te pakken.

Selenium

Selenium is een belangrijk spoorelement en antioxidant, van vitaal belang voor de schildklier en het immuunsysteem. Eet elke dag een paar paranoten of neem 2 keer per dag 100 mcg selenium.

Magnesium

Magnesium wordt wel het belangrijkste mineraal van ons lichaam genoemd. Het is betrokken in 300 verschillende processen in ons lichaam en de versterkende werking van magnesium op het immuunsysteem is in vele studies aangetoond.

De vorm waarin een magnesium supplement gebonden is, maakt veel uit voor de absorptie. De beste vormen zijn threonaat, glycinaat, tauraat, malaat.  Neem 300-400 mg per dag verspreid over twee keer.

Vloeibare jodium

Vloeibare jodium geeft een goede ondersteuning aan je immuunsysteem. Er is geen bacterie of virus die kan overleven in een jodium-rijke omgeving, daarom gebruiken we het als ontsmettingsmiddel. Maar het biedt ook de hoog nodige ondersteuning voor de schildklier. De schildklier geeft hormonen af die groei, de stofwisseling en het immuunsysteem ondersteunen.

Jodium komt slechts in een beperkt aantal voedingsmiddelen voor en veel mensen hebben dan ook een jodium tekort. De beste manier om dit aan te vullen is NIET met gejodeerd zout (!!!), maar met vloeibare jodium. Ik neem twee druppels Detoxadine in de ochtend en 1-2 in de namiddag.

Echinacea

Van Echinacea heb je wellicht al wel eens gehoord. Onderzoek heeft aangetoond dat het verlichting geeft aan luchtweg symptomen zoals ontstekingen, hoesten en verkoudheid. Het kan zelfs de duur van een verkoudheid halveren.

Echinacea boost het immuunsysteem door fagocytose te stimuleren. Fagocytose is het proces waarin witte bloedcellen ziekteverwekkers omsluiten en elimineren. Ook kan echinacea werken als vrije radicalen vanger en zo de rode bloedcellen beschermen tegen oxidatieve schade. 

Paddestoelen

Paddestoelen zitten knal vol voordelige voedingsstoffen; B vitaminen, mineralen, prebiotica (vezels), proteïne, antioxidanten en beta-glucanen die schadelijke virussen, bacterien en gifstoffen bestrijden. Veel paddestoelen zijn ook immunomodulerend en stimuleren de verdedigingsmechanismen van ons afweersysteem.

Een studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 10 gram Shiitake per dag in vier weken de immuniteit sterk verbeterde en de ontstekingsgraad verlaagde. Bovendien hebben studies aangetoond dat shiitake alleen pathogene (slechte) bacteriën doodt en de goede bacteriën onaangetast laat (waar antibiotica alles doodt). Dat moeten we hebben!

Ook maitake versterkt ons immuunsysteem door de productie van cytokinen (die verhogen de activiteit van je witte bloedcellen) op te schroeven en door phagocytose te stimuleren. Ook Cordyceps en Lion’s Mane zijn zeer geschikt.

Chaga heeft ook al deze voordelen en heeft sterke antivirale eigenschappen. Ik neem 2 gram per dag voor extra ondersteuning.

Goede leefstijlgewoonten om je immuunsysteem sterk te houden

Naast deze stoffen om je te wapenen tegen het COVID-19 virus moet je natuurlijk ook je best doen om zo goed mogelijk voor je lichaam te zorgen met goede leefstijlgewoonten. De belangrijkste punten sommen we hieronder op.

Verlaag je stress niveau

Alle vormen van stress (emotioneel, mentaal, fysiek, spiritueel) stapelen zich op in je lijf en zorgen voor ontstekingen en versnelde veroudering. Genoeg onderzoeken hebben aangetoond dat stress je afweersysteem drastisch onderdrukt. Het is dus belangrijk om effectieve manieren voor jezelf te vinden om met stress te dealen en daarmee je lijf sterk en veerkrachtig te houden. Meditatie, yoga, wandelen in de natuur, gezond eten (niet meer dan 80% vol eten, suikers beperken en veel groenten) en bewegen.

En probeer niet te veel te stressen over deze crisis (makkelijker gezegd), want stress en angst maken je dus juist vatbaarder om het te krijgen. Maar luister uiteraard wel naar de landelijke maatregelen!

Zorg voor een herstellende nachtrust

Het allerbelangrijkste is natuurlijk goede slaap. Zonder een herstellende nachtrust zal je immuunsysteem lijden en zal je vatbaarder zijn voor schadelijke beestjes. De meeste mensen hebben 7-8,5 uur slaap nodig. Voldoende slaap geeft een reset aan je systeem en versterkt je immuunsysteem en algehele vitaliteit.

Ga voor (intermittent) vasten

De snelste manier om je immuunsysteem een boost te geven is om te stoppen met eten. Je lichaam hoeft dan haar meest energie slurpende taak niet uit te voeren: spijsvertering. Je lijf zal eerst zwakke of beschadigde cellen repareren of verbranden, dit wordt autofagie genoemd. Ook schadelijke beestjes zoals virussen, bacteriën en schimmels worden aangevallen en geëlimineerd.

Er zijn vele manieren van vasten. Studies hebben aangetoond dat 72-uur vasten een ‘regenereer schakelaar’ aan zet. Dit zorgt ervoor dat immuun stamcellen totaal nieuwe witte bloedcellen aanmaken en het hele immuunsysteem regenereert.

Drie dagen vasten is voor de meeste mensen niet weg gelegd. Waar we je aanraden om mee te beginnen is je voedingsinname beperken tot een venster van 6-10 uur. Je bent dan dus elke dag 14-18 uur aan het vasten. Dit heeft de laatste jaren steeds meer bekendheid gekregen en wordt Intermittent Fasting genoemd.

Zorg voor voldoende uitdagende beweging

Als je ziek of verkouden bent moet je rusten en niet bewegen, zeggen ze. Fout! Stop juist niet met bewegen. Het beste is kracht- en conditietraining, maar probeer elke dag je benen te strekken, wandelen, fietsen, doe wat oefeningen om je bloed en lymfe te laten circuleren. Een goede doorstroming is cruciaal voor je immuunsysteem. Bovendien stimuleert beweging de aanmaak van veel voordelige stoffen in je lijf.

Zie de voordelen van koud douchen

Regelmatige blootstelling aan koud water (via douche, bad, of zwemmen) heeft een aantal mooie gezondheidsvoordelen. Het maakt je allereerst meteen super alert en geeft je (nadien) een betere stemming. Ja, je moet er wel even voor trainen. Het belangrijkste effect is in dit geval dat het je immuunsysteem een boost geeft doordat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Uit een studie is gebleken dat koud douchen het ziekteverzuim met 29% verminderde.

Ik zelf kan zeggen dat ik al jaren koud douche en af en toe in koud water zwem en sindsdien ben ik niet meer verkouden geworden.

Laten we hopen dat we deze Corona-crisis zo snel mogelijk kunnen indammen en beëindigen, zodat de impact op onze gezondheid en business verder geminimaliseerd kan worden.

 

Heb je nog vragen, gedachten, of feedback voor ons? Laat gerust hieronder je bericht achter!

 


Referenties

PMID 17397266: Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations (2007).

PMID 28296357: Antibacterial, antifungal, and antiviral effects of three essential oil blends (2017).

PMID 29988421: Effects of Bovine Immunoglobulins on Immune Function, Allergy, and Infection (2018).

PMID 28367412: A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine (2017).

PMID 30069463: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials (2018).

PMID 12730444: Selenium deficiency and viral infection (2003).

PMID 18384097: The influence of selenium on immune responses (2008).

PMID 10801951: The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status (2000).

PMID 21079686: Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture (2010).

PMID 22797987: Vitamin D and Influenza (2012).

PMID 23857223: Vitamin D and Immune Function (2013).

PMID 21527855: Vitamin D and the Immune System (2012).

PMID 27009076: Vitamin D and airway infections: a European perspective (2016).

PMID 26712783: Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry (2016).

PMID 2981979: Antiviral effect of flavonoids on human viruses (1985).

PMID 24774968: Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan (2014).

PMID 27631616: The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial (2016).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *