Connection
Connection is why we are here;
it is what gives purpose and meaning to our lives.
We zien een toenemende individualisering in de Westerse wereld – vervreemding. Veel mensen zijn vandaag de dag vervreemd van zichzelf; van hun emoties en behoeften, maar ook vervreemd van anderen en van de natuur. De sociale lijm in onze samenleving valt steeds meer uit elkaar en dit leidt tot een stijgende polarisatie in onze samenleving; dus tot oordelen en buiten sluiten – oftewel angst in plaats van liefde en verbinding.
De oplossing ligt in weer verbinding zoeken. Verbinding met je eigen behoeften en de behoeften van de ander. Dit opent de deur naar liefde, de stap maken van afgescheidenheid naar eenheid. Je ziet, snapt en voelt dat alles met elkaar is verbonden.
Sociale en emotionele verbinding is voor ons een universele levensbehoefte. Het heeft de basis gelegd voor onze evolutie als mens. We zijn sociale wezens die zich binden om zich veilig, vervuld en gelukkig te voelen.
Volgens Brene Brown houdt verbinding in: “De energie die bestaat tussen mensen wanneer ze zich gehoort, gezien en begrepen voelen.”
Mensen met goede relaties die zich verbonden met anderen voelen zijn gelukkiger, gezonder en worden ook ouder (en gezond ouder). Dit zien we ook terug in de literatuur omtrent de zogenaamde Blue Zones waar bovengemiddeld aantal gezonde langlevende mensen wonen, zoals in Sardinie waar mensen veel tijd en aandacht besteden aan het verbinden met anderen.
Verbinding betekent het opbouwen van onze eigen ‘stammen’, netwerken van mensen van wie we houden en die van ons houden. Weten hoe je verbinding maakt, betekent weten hoe relaties werken: met zorg, respect, inlevingsvermogen, wederkerigheid en goede, verbindende communicatie. Degenen die de kunst van het verbinden beheersen, maken tijd vrij voor hun partner, kinderen, vrienden, ouders, etc.
Zonder voldoening in deze belangrijke pijler van verbinding voel je je alleen en verloren. En dit vormt een groot probleem voor je gezondheid.
Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Meer dan 40% van de volwassen bevolking (van 19 jaar en ouder) geeft aan eenzaam te zijn. Dit heeft een grote impact op onze geestelijke, maar ook op onze lichamelijke gezondheid.
Eenzaamheid is voor iedereen anders, want iedereen is anders. Soms komt eenzaamheid doordat iemand fysiek altijd alleen is, maar sommige mensen kunnen zich, met andere mensen om zichheen, net zo goed heel eenzaam voelen. Het effect is het hetzelfde, onze hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen ‘eenzaam zijn’ of je ‘eenzaam voelen’.
Mensen die eenzaam zijn hebben meer last van mentale klachten zoals depressiviteit. Ook hebben ze vaker een zwakkere weerstand en hogere ontstekingswaarden in hun bloed dan mensen die niet eenzaam zijn. Oudere mensen hebben zelfs kans om eerder te overlijden door eenzaamheid.
Het Internet, communicatie apps en social media kunnen bijdragen aan het wereldwijd met elkaar in verbinding staan, maar kunnen ook zorgen voor af-leiding en dus juist het tegengaan van verbinding. Wachtende in een openbare ruimte checkt men liever de social media feeds, dan even alleen te zijn met hun gedachten, of een praatje te maken met de mensen om hen heen.
“Hoe gaat het met je? – Jaa… druk, druk, druk.”
Dit hebben we allemaal wel eens gehoord. Als we het altijd druk hebben, kunnen we de illusie van productiviteit krijgen, wat geruststellend kan zijn, maar is het misschien mogelijk dat we het te druk hebben om ten volste van het leven te genieten?
We zijn bang voor nietsdoen, omdat stoppen zou betekenen dat we echt moeten nadenken over wat we willen in het leven en wat we momenteel hebben. Mogelijk voelt de kloof zo groot dat we liever in het hamsterwiel blijven.
Verder hebben we door de drukke, snelle maatschappij van tegenwoordig hebben we minder oog voor elkaar. We hebben of nemen er simpelweg de tijd niet voor want we vervullen tientallen rollen in de maatschappij. Bovendien hoeven we eigenlijk bijna de deur niet meer uit want alles dat we ‘nodig hebben’ kunnen we via het internet bestellen en thuis laten bezorgen. Van eten tot entertainment, alles op je beeldscherm. Dit begint al bij jonge kinderen die eerder leren swipen dan fietsen – social media bedrijven voeren een oorlog voor hun aandacht.
De mens maakt -zoals alle levende wezens – sinds de geboorte van onze soort deel uit van de natuur.
Gedurende de menselijke geschiedenis hebben mensen 99,99% van onze tijd doorgebracht in de natuur en slechts 0,01% in de cultuur – de door onszelf gevormde omgeving.
Wat betekent dit?
Het betekent dat het menselijke zenuwstelsel is aangepast aan de natuur.
Onze oude voorouders leefden hun leven in een staat van relatieve rust, vergeleken met de verhoogde staat van stress waar velen van ons de meeste dagen mee leven. Geleidelijk aan, terwijl de wielen van de tijd draaiden, werd deze toestand van kalmte in het zenuwstelsel geassocieerd met de perceptie van de omgeving.
Nu nog steeds ontspant alleen het waarnemen van de natuur al het menselijke zenuwstelsel. De natuur helpt ons zelfs sneller te genezen.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21856720/
Veel mensen zijn door verstedelijking en technologische ontwikkeling vervreemd geraakt van de natuur. En de bewustwording hiervan is sterk gegroeid; we zien aan alle kanten een toenemende drang van mensen om de natuur in te trekken.
Mensen geven over het algemeen de voorkeur aan de natuur boven stedelijke omgevingen,
Voor velen is spiritualiteit nog steeds een zweverig begrip. Toch is het niet zo zweverig als je denkt! Spiritualiteit is bewust ZIJN. Spirituele ontwikkeling helpt je om bewuster in het leven te staan, denken, voelen en doen. Wanneer we ons opnieuw verbonden voelen met onszelf en de wereld om ons heen.
In spiritualiteit erkennen we hoe alles in verbinding staat. De mens, de natuur en het universum zijn allemaal onderdeel van een groter geheel. De invulling van dit geheel is voor iedereen anders. Vanuit dit holistisch mens- en wereldbeeld wordt spiritualiteit opeens heel praktisch.
Als mens zijn we continu op zoek naar betekenis in het leven. Toch ziet de realiteit er vaak heel anders uit. Zo draaien we soms onbewust en ongewild mee in het rad van het leven. Deze acties komen vaak voort uit angst. We gaan mee met de stroom zodat we mogelijke negatieve effecten kunnen voorkomen.
Dat is echter niet wat het hart echt wil. We willen niet meer van hetzelfde. Het hart is onbevreesd, het wil ontdekken, creëren, verbinden,… Wanneer je jouw leven leidt vanuit het hart vertrekken je acties van een serene plaats. Je bent niet gedreven door angst, maar je neemt geïnspireerde actie vanuit curiositeit.
Dit vraagt natuurlijk een stevige gronding. Weten wie je bent en hoe je in mekaar zit. Wat drijft jou?
Spiritualiteit gaat om jouw persoonlijke ervaring & ontwikkeling. Het gaat vooral gepaard met bewustwording van jezelf en jouw eigen gedachten, emoties en acties en hoe deze in verbinding staan met de wereld rondom jou.
Deze bewustwording noemt men soms ook de spirituele ontwaking. Sta je in verbinding met jezelf? Wie ben jij? Wat drijft jou en jouw geluk? Luister jij naar jezelf en jouw lichaam? Herken je de signalen en kan je hiermee omgaan? Waarvoor ben je dankbaar? Jezelf kennen geeft je terug controle over jouw eigen leven en beslissingen, we noemen dit persoonlijk leiderschap.
Hoewel er veel definities van dankbaarheid bestaan, beschouwen we het graag als een dankbare waardering voor wat we ontvangen, zowel tastbaar als immaterieel. Met dankbaarheid kunnen we de goede dingen in ons leven erkennen, ongeacht onze uitdagingen.
Volgens Robert Emmons, PhD., ‘s werelds grootste wetenschappelijke expert op het gebied van dankbaarheid, is een dankbare houding essentieel in moeilijke tijden. Dankbaarheid, zegt Emmons, is de wortel van onze positieve houding en geeft ons gezondheid, hoop en kracht. En in moeilijke tijden zijn dit de essentiële elementen die we nodig hebben om door stormachtige wateren te navigeren. (4) https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_can_help_you_through_hard_times
De wetenschap ondersteunt zijn bewering. Een drie maanden durend onderzoek onder bijna 2.000 deelnemers, uitgevoerd gedurende negen maanden, heeft een positieve correlatie aangetoond tussen dankbaarheid en levenstevredenheid. Kortom, dankbaarheid verhoogt de tevredenheid over het leven, wat resulteert in nog meer dankbaarheid. Deze positieve, voortdurende cyclus kan persoonlijke voordelen hebben, waaronder: (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6857001/
Onze westerse maatschappij is gericht op het hoofd. Op je brein. Op feiten. Op wetenschap. Dit is de laatste eeuwen meer en meer belangrijk geworden. Maar dit zorgt voor een disconnectie met de rest van ons zijn. Je bestaat niet alleen uit je hoofd, je hebt ook een lichaam. Je hebt je emoties, die overal in je lichaam opgeslagen zijn.
We zijn door ons werk, onze ambities of door onze omgeving veelal bezig met ‘denken’. Wij zijn echte denkmachines geworden. En dat kunnen we heel goed totdat we de verbinding verliezen met ons lijf. Als je namelijk altijd in gedachten bent of mentaal bezig bent, wat je nog allemaal gaat doen, moet doen of reflecteert op wat er allemaal gebeurd is, dan is er geen stilte in je hoofd….dus ook niet in je lijf.
Voor je het weet draait jou denkmachine weer op volle toeren. Wist jij trouwens dat je lichaam meeluistert naar al die gedachten die jij produceert ? We hebben ongeveer 40.000 gedachten per dag en al deze gedachten lokken in je hersenen chemische reacties uit. Deze stofjes verspreiden zich vervolgens door je lijf en oefenen hiermee invloed uit op je lichaam. Klinkt logisch toch?
Als je niet in je lijf bent maar in je hoofd, dan voel je minder goed aan of je moe bent of over je grenzen heengaat.
Als je maar lang genoeg blijft doorgaan verlies je het contact met je lichaam, met jezelf en ook met anderen. Wie geen verbinding met zichzelf heeft kan zich namelijk ook niet zo goed verbinden met anderen. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? In hoeverre voel jij verbinding met je eigen lichaam?
Wanneer je je diep verbonden voelt met iemand worden je hersenen en lichaam overspoeld met een reeks verschillende hormonen die je gedrag, stemming en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Deze hormonen omvatten dopamine (geassocieerd met plezier en beloning), serotonine (het feelgood-hormoon), oestrogeen (het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon), testosteron (het mannelijke geslachtshormoon) en een hele reeks andere. Maar als het gaat om de gezondheidsvoordelen van verbinding, dan is één bepaalde stof de belangrijkste: oxytocine – ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Oxytocine staat centraal als het gaat om sociale binding en hechting, vanaf het moment dat we een band met onze ouders krijgen tot het vormen van (romantische) relaties als volwassenen. Het is er tijdens de grote momenten in het leven, overvloedig aanwezig tijdens seks, bevalling en borstvoeding, maar het is er ook tijdens alledaagse momenten, zoals wanneer je met je kinderen speelt en knuffelt, of met een huisdier (vooral honden). 2 Oxytocine verbetert ons vermogen om de mentale toestand van anderen te lezen en te begrijpen. 3
Oxytocine is een belangrijke immuun regulator en helpt ons om de stress reponse uit te zetten. 4 5Onder invloed van oxytocine worden delen van je amygdala die zich afstemmen op bedreigingen naar beneden geschakeld.
Wanneer je geboren wordt ben je een met je moeder – in een symbiose. In de baarmoeder en in de eerste maanden van je leven is er geen scheiding tussen moeder en kind; het kind ervaart alles wat de moeder ervaart. De kwaliteit van deze hechting wordt het fundament voor hoe je later relaties aan gaat.
Ieder kind heeft behoefte zich veilig en geborgen te voelen in een gezin. Liefde is voor een kind noodzaak om te kunnen overleven en zich te kunnen ontwikkelen tot een mens met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je de moeite waard bent, dat je mag zijn wie je bent en dat je iemand bent om van te houden. Wanneer deze behoefte niet is vervuld, voel je je eenzaam en heb je wellicht het gevoel dat je niet de moeite waard bent. Dit kan leiden tot compensatiegedrag (bijvoorbeeld veel eten en drinken) en depressieve gevoelens.
Een familieopstelling is een mooie manier om ‘systemisch te kijken’ naar het krachtenveld waarin jij verkeert. Dat wil zeggen: inzicht geven in het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een familiesysteem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en de toekomst. Het helpt je bewustworden hoe bepaalde (onbewuste) patronen en dynamieken voortkomen uit je familiesysteem.
De grootste tijd van onze evolutie maakten mensen, net als alle andere zich over de aarde bewegende levende wezens, voortdurend rechtstreeks contact met de aarde. We gingen blootvoets door het leven, en zaten of lagen op de grond of stenen. De introductie van schoenen, eerst van hout, stoffen en leer, maar tegenwoordig vooral van rubber en kunststof, heeft ons directe contact met de aarde verbroken. We zijn als het ware ‘ont-aard’. Zoals meestal gaan we ervan uit dat het verbreken van dit contact niet uitmaakt.. totdat blijkt dat het wel uitmaakt.
De natuurkunde leert ons da toveral, ook in ons lichaam, electrische ladingen aanwezig zijn. We zouden onszelf ook wel bio-electrische wezens kunnen noemen. Het is dus belangrijk om de balans tussen de verschillende ladingen in ons systeem te bewaren. De aarde speelt hierbij van oudsher een belangrijke rol, want zij kan uit ons lichaam een overmaat aan positieve ionen afvoeren en negastieve ionen aanvoeren.
Onderzoekens veronderstellen dat bij ziekteprocessen in ons lichaam, zoals bij beginnende ontstekingen, maar ook bij stress, er een overmaat aan positieve ladingen ontstaat. Dit blijkt ook het geval te zijn wanneer we blootgesteld worden aan moderne WiFi-electromagnetiscvhe velden.
Er ontstaat een overmaat aan positieve lading, en die moet hersteld worden. Daar is contact met de aarde zeer geschikt voor, want de aarde heeft een oneindige voorraad aan vrije electronen die negatief geladen zijn. Onze overmaat aan positief geladen deeltjes kan dus ‘wegvloeien’ in de aarde, en de negatieve aarde-electronen kunnen terugvloeien in ons lichaam, waarmee we weer als vanouds de frequentie van de aarde aannemen.
De aarde kan niet alleen ons bio-electriciteit op peil houden, maar is naast de zon ook een regelaar van ons bioritme, want een jetlag blijkt te verdwijnen wanneer we een half uur in het gras liggen na een lange vloegreis. De aarde is dus net als de zon een Zeitgeber (tijdgever).
Van oudsher zijn yoga en meditatie zeer geschikt om innerlijk tot rust te komen. Meditatie betekent focussen op aanwezig zijn – bewust ZIJN. Ook mindfulness heeft hier een belangrijke plek ingenomen. Deze methoden worden intussen sterk wetenschappelijk onderbouwd en laten resultaten zien op allerlei gebieden: stress neemt af, ontstekingen nemen af, slaapstoornissen verbeteren, pijn, angst en depressie nemen af, en de HRV (heart rate variability) verbetert.
1
2 https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223%2815%2900436-9/fulltext
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17137561/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14675803/
5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15834840/
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2689929/
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.
Main Street 1, Olcott
Buffalo, United States
+555 283 784 333
office@enfold-health.com
Mo-Fr: 8:00-19:00
Sa: 8:00-14:00
So: closed